kurutulmuş zeytin

 

METWAVE Endüstriyel Mikrodalga Fırınında Yaptığımız Denemeler Sonucunda, Kısa Sürede Etkili Bir Şekilde Zeytin Kurutulmasının Mümkün Olduğunu Gördük

 

Kurutma veya dehidrasyon, katı maddelerden su gibi buharlaşabilen maddelerin mikroorganizma gelişimini veya kimyasal reaksiyonları yavaşlatmak veya durdurmak amacıyla uzaklaştırılması işlemidir.

Geleneksel kurutma yöntemlerinde kurutma işlemi sırasında ürünün sıcak yüzeyi ile daha soğuk olan iç kısmı arasındaki sıcaklık farkından dolayı, ısı kurutulan materyal yüzeyinden iç kısımlara doğru kademeli olarak iletilmektedir. Böylece, ürünün önce yüzeyi daha sonra da iç kısımları kurumakta ve ürün dış yüzeyinde büzülme nedeniyle oluşan sert tabaka ısının iç kısımlara, ürün içindeki nemin ise ürün dışına transferini engellemektedir. Mikrodalga ile kurutma yönteminde ise, elektromanyetik alan materyali bir bütün olarak etkilediğinden geleneksel kurutma yöntemlerinden farklı olarak, doğrudan materyal bünyesindeki su molekülleri hedef alınarak seçici bir ısıtma yapılmaktadır. Bu yöntemde, ısı doğrudan ürün içerisinde oluşmaktadır. Ürün içerisindeki nem çok kısa sürelerde ısınarak buharlaştırılmakta ve iç ve dış ortamda oluşan buhar basıncı farkı nedeniyle nem transferi içten dışa doğru olmaktadır. Böylece geleneksel kurutma yöntemlerinde meydana gelen ısı transferi sorunu mikrodalga ile kurutma yönteminde ortadan kalkmaktadır.

Mikrodalgaya Giren Zeytin

Mikrodalgadan Çıkan Zeytin

Siyah Akhisar zeytininde salamura islemi için yapilan denemelerde 20 dakika içerisinde ürün görüntüsünde, renginde ve tadında bozulma olmadan %30-%35 oranindaki nemi ürün üzerinden aldık. METWAVE’in sağladığı esneklik sayesinde ürünlerinizde istediğiniz nem oranını yakalayabilirsiniz.